http://www.vitapet.hu/klubtagsag
http://www.vitapet.hu/klubtagsag

Állandó oldalak

Friss topikok

 

Két történet jut eszembe, amikor azzal szembesülök, hogy egy tulajdonos hevesen tiltakozik, amikor hisztérikusan vakaródzó cicájáról azt találom mondani, hogy bolhás.

 

Az első egy belvárosi villaház felső emeletén éldegélő, rendszeres "vendégem" esete. Kedves, középkorú, értelmiségi házaspár kedvencéről van szó, illetve, hogy pontos legyek, inkább csak a feleségé. A férj pedig tűrt. Amikor oltások miatt náluk jártam, néha ő is felbukkant, és csendben mormogott valami olyasmit a bajsza alatt, hogy "nem kell ennek a macskának semmi, már így is túl van szeretgetve, ugye, doktornő?". Vagy amikor a kedves, elegáns hölgy eltűnt a szoba irányába, hogy Mircit összeszedje (aki persze ilyenkor már jóval előbb tudta, hogy érkezem, mint a gazdái, és lehetetlen helyekre bújt el a lakás legelképzelhetetlenebb zugaiba), nos ilyenkor az úr cinkosan kacsintott rám megerősítést várva, hogy "ugye, ez nem normális, ahogy mi aggódunk emiatt a büdös macska miatt?".

Nem mondom, valóban tejben-vajban volt fürösztve ez az Anyám tyúkja... illetve macskája. A féreghajtást persze még így is elbliccelte az alapos gazdi, merthogy ugye minek, amikor csak lakásban van Mirci, és semmi rémséges kóbor állattal nem találkozik.


Egy alkalommal különös tünetekkel jelentkezett telefonon a hölgy. Olyan ideges volt a cica, ahogy fogalmazott, időnként úgy "iramodott" a lakásban. Aztán megint semmi, s pár perc múlva újra. Nem tudta már mire vélni. Kértem, hogy hozzák be a rendelőbe, és mivel az aktuális fogkőszedés soron volt, meg is tették. Lelki szemeim előtt már lepergettem sok különleges idegrendszeri betegség differenciáldiagnózisát, és kissé tartottam a pillanattól, amikor a gazdival valami hangzatos rettenetet kell közölnöm. De ahogy mondják, nem kell mindjárt zebrára gondolni, ha lódobogást hallasz, s ezt a mi történetünk is gyönyörűen alátámasztja.

Mielőtt a fogkőeltávolításhoz bebódítottam volna szegény Mircit, természetesen alaposan átvizsgáltam. Még mielőtt azonban fontoskodva belemerülhettem volna a cica idegrendszerének alapos feltérképezésébe, már a bőr vizsgálatánál egy alattomos, fekete alak osont be a szőr közé sértődötten, ahogy a szálak széthajtogatásával megzavartam délutáni sziesztáját. Bizonyára jól belakott szegény áldozata vérével, s most csak püffesztette volna felhízlalt pocakját az ég felé. A macska vélhetőleg nem sokat tudott a bundájában házibulit rendező potyautasokról, legfeljebb egy-egy jobban sikerült "csípés" után ugrott fel, és iramodott a lakásban gazdája nagy csodálkozására.

Miután felhívtam a tulajdonos figyelmét a parazitákra, először a döbbenet suhant át arcán, majd elsötétült a tekintete.

- De hát ez hogy lehetséges? Honnan...? És most mit mondok majd a férjemnek? Hát kivágja ezt a szegény állatot!

bolhanyakorvk_1.jpg

Közös megegyezéssel elhalasztottuk a fogkőszedést, és ott helyben elintéztük a bolhairtást. Mire az úr este hazament, már nyoma sem volt élő bolhának a legkisebb családtag bundájában. Azt azért javasoltam, hogy a fésülgetésnél vonuljanak félre, mert egy-egy kihulló bolhatetem bizony lebuktathat minket.

Persze aztán csak nem tudta magában tartani a drága hölgy a nagy hírt. Férje morgolódott kicsit, de végül ő segített megfejteni a nagy rejtélyt, hogy hogy került be bolha a saját lábával a küszöböt soha át nem lépő jószág szőrébe: a házat akkoriban újították fel, s a ki-be járkáló munkások vélhetőleg behordták a lépcsőházba a ruhájukon a hívatlan vérszívókat, amik aztán hamar megtalálták a legkényelmesebb üdülőhelyet Mirci személyében. Így aztán ezentúl a szokásos oltásokon kívül bekerült a repertoárba a bolhairtó és a féreghajtó is, mert hát ahol bolha van, ott galandféreg is lehet.

(Azt már nem is mertem volna felhozni, hogy nem feltétlenül a munkások hordták be a bolhákat, hanem akár ők maguk, inkább jótékony homályban maradtak az ugráló cirkuszosok utazási szokásai, hiszen így is elég sokkhatás volt ez a finom modorú, mindig jól öltözött, úri házaspár számára.)

 

Címkék: egészség macska bolha parazita viszket bolhairtás bolhásság vakaródzik

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyabaja.blog.hu/api/trackback/id/tr324576322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyacsavar 2012.06.15. 00:34:47

Iramodik a macska, ez állati :D
Ezt te rajzoltad? ;)

dr. Demjén Zsófia · http://www.vitapet.hu 2012.06.15. 23:04:09

Hát...valójában az ötlet nem az enyém, de átrajzoltam és írtam hozzá magyar szöveget.
süti beállítások módosítása